Nieuws

Woningmarktcijfers 2e kwartaal 2018 NVM Afdeling Haaglanden

Woningmarkt snakt naar nieuw aanbod!
Al een jaar lang zet de trend op de Nederlandse woningmarkt door: dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, grote prijsstijgingen en te weinig nieuwbouw om aan de groeiende vraag te voldoen. De woningmarkt is in veel regio’s krap, in sommige evenwichtig en slechts in één regio ruim (noordoost-Groningen). Zeker zo ingrijpend wordt de verduurzaming van bestaande woningen en de operatie om van het aardgas los te komen. Dat gaat veel starters en mensen met een kleine beurs hard raken. Verstandig en consequent (overheids)beleid en een stevige inzet van marktpartijen zoals bouwers, projectontwikkelaars en makelaars zijn nodig om de Nederlandse woningmarkt en de energietransitie in de gebouwde omgeving succesvol in te richten.

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2018

Daling transacties zet versterkt door waardoor de consument steeds meer onder de gespannen woningmarkt lijdt!

De daling in het aantal door NVM-makelaars verkochte bestaande koopwoningen in Nederland, die de NVM eind 2017 al constateerde, zet in 2018 versterkt door.

Woningcijfers 4e kwartaal 2017

Daling in aantal woningtransacties!

Het 4e kwartaal van 2017 in Nederland liet voor het eerst in jaren weer een daling in het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars zien. Zij verkochten het afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar eerder bijna 6% woningen minder. Het zijn vooral de appartementen (-13,5%) die minder verkocht worden. Van de andere woningtypen zijn er 2 à 3% minder verkocht. In de totale bestaande koopwoningmarkt zijn er naar schatting zo’n 61.000 woningen verkocht in het 4e kwartaal 2017. Daalde in 2016 in het 4e kwartaal slechts in 4 NVM-regio’s het aantal transacties in vergelijking met het jaar ervoor, in het afgelopen kwartaal daalden de woningverkopen door NVM-makelaars in vergelijking met een jaar eerder in liefst 52 van de 76 regio’s. Over het totale jaar 2017 verkochten NVM-makelaars ruim 166.000 bestaande koopwoningen. Dat zijn er ruim 1.000 meer dan een jaar eerder. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan om 234.000 verkochte bestaande koopwoningen.

Wetswijzigingen in 2018

Welke wetswijzigingen vinden er plaats in 2018 met betrekking tot de woningmarkt?  

Hoe staat het met de woningmarkt in de regio Haaglanden?

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Jan Kokje van de afdeling Haaglanden. “De prijzen zijn overal in de regio Haaglanden gestegen, terwijl de tijd dat een huis te koop staat sterk is afgenomen”, aldus Kokje.

Nieuwe leennormen voor het jaar 2018

De nieuwe leennormen voor het jaar 2018 zijn bekend. Een kort overzicht.

Woningmarktcijfers 3e kwartaal 2017

Het moment om nu de woning te verkopen!
 
Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is het aantal woningtransacties praktisch gelijk gebleven. Vanwege de grote vraag naar goede woningen, zijn de prijzen wederom gestegen in de Haagse regio. Hierdoor is het juist nu het moment om de woning te verkopen.

Woningmarktcijfers 2e kwartaal 2017

Stabilisatie woningmarkt voor het eerst in 13 jaar!
 
Het tekort aan nieuw woningaanbod heeft het aantal transacties het afgelopen kwartaal wederom gedrukt. Daarmee lijkt voorlopig de groei eruit. Voor het eerst in 13 jaar stonden er in het 2e kwartaal in Nederland minder dan 100.000 bestaande koopwoningen in aanbod.

Nieuwste woningen

Leeuwendaallaan 105
2281 GM Rijswijk
€ 319.500 k.k.
93m² 278m³ 4 kamers
Sophiastraat 6
2271 SH Voorburg
€ 349.000 k.k.
98m² 284m³ 4 kamers