Onterechte renteopslag: goedkope en snelle taxatie

Renteopslag: betaalt u onterecht te veel? Dit kunt u doen:

Het komt veel voor: hypotheekverstrekkers die onterecht renteopslag rekenen. Meer dan de helft van de banken verwacht dat klanten zelf initiatief nemen om de opslag te beëindigen. En dat terwijl de klanten vaak van niets weten. Dit kan duizenden euro’s per jaar schelen. Wat is renteopslag precies? En hoe voorkomt u dat u te veel betaalt? 

Renteopslag: wat is dat precies?

Als u een hypotheek afsluit, loopt de geldverstrekker een risico als u meer leent dan de marktwaarde van de woning. Om zichzelf tegen dit risico in te dekken, rekent de bank renteopslag. Dit percentage komt bovenop de ‘normale’ rente en wordt ook wel risico-opslag genoemd.

Grote kans dat u te veel betaalt

Heeft u geen NHG? En was uw hypotheek hoger dan de marktwaarde van de woning toen u de hypotheek afsloot? Dan betaalt u waarschijnlijk renteopslag. Het hangt er per verstrekker vanaf hoe hoog dit percentage is, maar een ding is zeker: het kost geld. En misschien wel onterecht.

Betaalt u onterecht een renteopslag? Er zijn twee redenen waarom u geen renteopslag meer zou hoeven te betalen:

    ▪    U heeft al behoorlijk afgelost op uw hypotheek. Daardoor is de hypotheekschuld nu lager dan   ongeveer 90% van de marktwaarde van de woning. Het precieze percentage kan per bank verschillen.

    ▪    Uw woning is meer waard geworden. De marktwaarde is gestegen. 

Hoe dan ook, in beide gevallen wordt het risico voor de verstrekker kleiner. Toch blijft de opslag vaak hetzelfde. Er is nu minder risico maar toch passen veel banken de rente pas aan wanneer de rentevaste periode is afgelopen. Als u hier dus niet tussentijds zelf achteraan gaat, blijft u te veel betalen. 

Onterechte renteopslag aantonen door middel van taxatie woning

U dient de waardestijging van de woning aan te tonen middels een (gevalideerd) taxatierapport. Als hieruit blijkt dat de waarde voldoende is gestegen dan zullen de meeste banken de renteopslag verlagen of laten vervallen (afhankelijk van de uiteindelijke overwaarde).

C&D makelaardij heeft vele jaren ervaring mat taxaties in de regio Voorburg / Leidschendam / Den haag en biedt u tegen een extra scherp tarief een gevalideerd taxatie-rapport aan. De kosten hiervoor bedragen           € 395,= excl. BTW. Deze kosten zijn in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar, derhalve loont het al snel en is het de moeite waard om te kijken of ook uw hypotheekrente omlaag kan.

Indien dit het geval is zijn de hiermee samenhangende kosten al op zeer korte termijn terug verdiend vanwege de lagere rente. Mocht blijken dat de waarde van uw woning niet voldoende is gestegen om een renteopslag te laten vervallen of te verlagen, dan bedragen de kosten € 150,= excl. BTW (in dit geval wordt er ook geen rapport opgesteld maar vergoed u ons de tijd van ons bezoek aan uw woning alsmede de tijd om de waarde van uw woning te berekenen).

Voor extra informatie, of het maken van een afspraak kunt u uiteraard contact met ons opnemen op tel. nr. 070-7620090 of mail Jasper via caminada@cdmakelaardij.nl

taxateur Voorburg Jasper Caminada

Meer informatie? Neem contact op met C&D Makelaardij.

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Bewijs dat u geen robot bent. Hoeveel is ?